^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Ich duże spożycie sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2 i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Tłuszcze trans obniżają płodność i mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka.

Tluszcze-trans

Czytaj więcej...

dodatki2Stosowane są w procesie produkcji żywności, jej przygotowania, przechowywania czy transportu. Towarzyszą nam wszędzie i na każdym kroku. Bomba chemiczna jest obecna nie tylko w żywności, ale też w kosmetykach, środkach czystości, dywanach, odświeżaczach powietrza, farbach itd.

Czytaj więcej...

Są obecne praktycznie w każdym przetworzonym produkcie spożywczym, bo odpowiadają za właściwości estetyczne i smakowe żywności. Jednak najczęściej mają charakter chemiczny i zwane są E-dodatkami.

dodatki-do-zywnosci

Czytaj więcej...

Mimo tego, że często słyszymy, iż cukier szkodzi i jest niezdrowy, zjadamy go rocznie nawet 40 kg na osobę pod różnymi postaciami: do herbaty czy kawy, w napojach kolorowych, słodyczach, keczupie, musztardzie, wędlinach, pasztetach (tak, nawet w tych produktach znajdziemy cukier). Tymczasem na początku XX wieku średnie roczne spożycie cukru na osobę w Europie wynosiło 5 kilogramów.

cukier

Czytaj więcej...

Syrop-glukozowo-fruktozowyJesteśmy świadomymi konsumentami, a przynajmniej staramy się nimi być. Coraz częściej studiujemy etykiety na produktach żywnościowych, śledzimy nowinki dietetyczne, mamy odwagę zapytać pani w sklepie jaki jest skład wędliny czy pasztetu. Pani zza lady też chętnie udziela nam informacji wyliczając jakie składniki ma szynka wieprzowa czy pasztet z królika. Ale czy zawsze rozumiemy nazwy poszczególnych dodatków jakie znajdują się w produkcie z naszego koszyka?

Czytaj więcej...

Login

 Copyright © 2018 Antidotum  Rights Reserved.